-
Skrivcafé: Sebastian Knights verkliga liv av Vladimir Nabokov
Imorgon kör jag sista skrivcaféet för denna säsong, med inspiration från Vladimir Nabokovs ”Sebastian Knights verkliga liv”. Jag har ju läst metalitteratur denna termin (förutom att jag skrivit en magisteruppsats om poetiker – puh!) och denna bok har ofta nämnts. Och visst är metanivåerna många: det är en fiktiv biografi över en fiktiv författare, men som utger sig för att vara den ”sanna” historien om denne författare, skriven av hans bror, som inte nämns vid namn men vid något tillfälle får initialen V. Vladimir själv? Sebastian Knights litteratur beskrivs också i biografin, och även han leker med berättarperspektiv och berättarstrukturer. Mycket intressant! Ikväll blir det kakbuffé, + en pavlova. Fast…
-
Skrivcafé: Analys av ett försvinnande av Hisham Matar
Hisham Matar – Analys av ett försvinnande. Anatomi av ett försvinnande, heter den på engelska. Jag saknar det kroppsliga som försvinner i översättningen. Men ändå. Inte handlar det bara om försvinnandet, eller att fadern saknas i pojkens liv. Det handlar om hans uppväxt, hans mor som dör, hur han som tolvåring ”hittar” sin styvmor före sin far och förälskar sig, och vilken märklig dynamik det skapar. Om hemligheter som uppdagas, sanningar som inte är sanningar. När jag försöker sammanfatta boken är jag inte riktigt klar över VAD den egentligen handlar om, och diskussionerna runt bordet har bara hjälpt lite. Men det är ett fint språk, en historia att låta sig…
-
Skrivcafé: Tjärdalen av Sara Lidman
Den har kallats ”århundradets debut”, eftersom den höjdes till skyarna och sålde slut på bara några dagar då den kom. Hur kommer det sig egentligen? En bok om Västerbottens inland, om en tjärdal som går om intet? Det står ju knappats högst på listan över vad man förväntar sig ska gillas av kritikerna… Men kanske för att den kom med något nytt, ett nytt grepp med språket, en ny vinkel på tematiken? Det är en fantastisk bok om den ”lilla människan” (ett uttryck som väl betyder ”den vanliga människan”, ett uttryck som väl iofs borde tas under lupp, för ingen människa är varje sig liten eller vanlig, egentligen, eller hur?),…
-
Skrivcafé: HC Andersens sagor
18:30 – 21:00, Kreativ Kollektiv, Pilgatan 13 i Umeå Jag måste ha läst ur den här då jag var liten, bilderna känns bekanta. Åtminstone den här från Dummerjöns, men nog fler också. Kommer du ihåg vilka sagor som är HC Andersens, och vilka som är Grimms? Innan detta café var det något diffust för mig, får jag erkänna (men så är jag ju inte heller förälder, ni som är det har nog större koll). I den här volymen finns Tummelisa med, Dummerjöns som jag nämnt, Kejsarens nya kläder (som var superkort, se där), Prinsessan på ärten. Den fula ankungen förstås. Fler också, som jag inte alls kommer ihåg: Snödrottnningen, De…
- 1001 books you must read before you die, Postmodern/absurd/surrealism, Romaner, Skrivande, Skrivet av kvinnor
Skrivcafé: Orlando av Virginia Woolf
Är du rädd för Virginia Woolf? Nej jag tänkte väl det. Orlando. Har ni sett filmen? Jag såg den, på filmfestivalen i Göteborg nån gång då jag bodde där, på Draken. Den stannade kvar i mig, vissa filmer känns som poesi. Boken läste jag för några år sedan för första gången, och har nu bläddrat i den igen. På senaste tiden har jag intresserat mig för olika sätt att bryta sig ur det konventionella kronologiska, beskrivande berättandet. I princip alltid, har jag siktet inställt på litteratur som går utanför normer, som bryter av. På ett plan är Orlando en ganska konventionell bok. En biografi, den följer Orlandos liv från sexton…