Okategoriserade

Från Bokstavligen till Widdings bibliotek

Hej! Jag heter Mina och här skriver jag om böcker, om läsning och om skrivande. Jag är en boknörd, som sakta bygger upp mitt eget bibliotek och dessutom arbetar med både skrivande och läsfrämjande på Hola folkhögskola. Förutom det skriver jag själv.

Jag har precis stöpt om den här bloggen till Widdings bibliotek, från att ha hetat Bokstavligen. Det är sånt jag gör lite då och då, man måste ju förnya sig. Men Widdings bibliotek kan gott få stanna, det är ju så att säga vad det hela utgår från – mitt boknörderi.

TIllhör du en äldre generation kommer du att fråga dig om jag är släkt med Lars Widding. Svaret är ja, han var min farfars bror. Tillhör du en äldre generation som dessutom kommer från Umeå med omnejd, kanske du frågar om den brodern är Hans, och då svarar jag också ja. Min älskade farfar gick bort 2020, och delar av hans bibliotek har nu införlemmats i mitt. Särskilt stolt är jag över ett gäng av Lars Widdings böcker, med dedikationer till Ja-Ja, som min farfar kallades av sin bror.

För er som inte har en aning om vem Lars Widding är så kan jag berätta att han var en folkkär författare på 70- och 80-talet, som skrev framför allt historiska romaner. Det känns fint att ha en författare i släkten, jag vill gärna tro att lite av hans litterära ådra har levt vidare i mig.

Jag har ett gäng pågående läsprojekt, som jag varvar med nyutgiven litteratur som jag bara måste läsa. Läsprojekten har jag delat in i kategorier här på bloggen, för de som är intresserade av de olika teman som jag läser inom. Utöver det skapar jag etiketter för varje författare, varje land, och övergripande teman som jag ser i böckerna. Det är också ett sätt att navigera bland min läsning, för er som vill ha boktips.

Eftersom det är svårt att välja bland allt jag vill läsa, går jag både på lust och slump – slumpar tex från 1001 books you must read before you die (har hittills läst 155 av dem, och då har jag ändå läst Litteraturvetenskap…) och från mina ”want to read” på Goodreads (som jag för övrigt rekommenderar för alla som vill samla sitt läsande och inspireras att läsa nytt – ett läscommunity helt enkelt, plus att man kan markera vilka böcker man äger och på så sätt få en liten databas över sitt bibliotek).

Ett annat projekt är ”kartan” – helt enkelt att jag försöker läsa så mycket jag kan från olika länder utanför USA och centrala europa. Där slumpar jag fram länder jag knappt ens visste fanns, och försöker hitta översatt litteratur att läsa, samt markerar de jag läser i andra sammanhang, om de är utanför det vita centrum som man så oreflekterat mest läser från.

Dessutom betar jag av Lars Widdings hela utgivning i kronologisk ordning, samt försöker läsa så mycket som möjligt av de böcker jag redan äger (i dagsläget 578 stycken som jag verkligen borde läsa, och så råkar jag ju köpa nya böcker lite då och då…).

Livsberättelser blir det också mycket av, eftersom jag arbetar med kursen Biografiskt berättande, och överlag är intresserad av självbiografier och undersökande biografier (där det skrivande jaget är med i skrivandet av den som biograferas).

Jag läser som ni förstår alltså mycket och brett, men favoritområden är: poetisk prosa, världslitteratur, sci-fi, autofiktion, metafiktion, kvinnliga författare, norrländska författare, klassiker. Mitt läsande syftar både till att fördjupa min kunskap om människor och världen, fly verkligheten, och inspirera mitt skrivande och mitt levande.

Jag tycker om att fotografera, och lyckas jag finna tid blir även bokbilderna lite mer intressanta och fina. Men här låter jag ändå boken gå före fotografiet, det är viktigare att få skrivet om boken än att det blir en perfekt bild.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.