Läsprojekt

Egen läsutmaning 2019

Under 2019 tänkte jag läsa 100 böcker, det var målet för den Reading challenge på Goodreads som jag satte upp. Det målet nådde jag redan i juni, och såhär i årsskiftet kan jag konstatera att jag passerade det med råge, över tvåhundra böcker blev det. Ärligt talat är jag inte säker på hur sunt det är, särskilt med tanke på att jag också arbetar med andras skrivande och läser deras pågående berättelser. Det surrar omkring så mycket historier, så mycket ord i mitt huvud, att det knappast kan vara bra.

Eller?

På Goodreads kan man se ”my year in books” som summerar läsutmaningen >>

Rekommenderar för övrigt sajten för den som vill ha koll på sin läsning, skriva recensioner (jag skriver mina första intryck där, alltid några rader om allt jag läser) och hitta nya intressanta böcker.

Jag hade också lite egna tankar om vad för slags böcker jag ville läsa, som jag spaltar upp här nedan. Många lyckades jag hyfsat med, någon intention blev trots allt omött, trots de tvåhundra böckerna. Så kan det gå.

Japansk författare: Yoko Tawada – En isbjörns memoarer, The naked eye

Kinesisk författare: Can Xue – Love in the new millenium

Annan asiatisk författare: Kim Thuy Ru, Man + Ngyuen Huy Thiep – Regn i Nha Nam (Vietnam), Ko Un – Vit fjäril + Han Kang – Den vita boken, Vegetarianen (Sydkorea)

Författare från mellanöstern: Arkan Asaad – Stjärnlösa nätter, Khaled Alesmael – Selamlik

Författare från Sydamerika: Roberto Bolano – Part 1-3 i 2666 (Chile), Clarice Lispector – Blåsa liv (Brasilien), Maria Sonia Cristoff – Håll mig utanför (Argentina), Leonora Carrington – The complete stories of (Mexico)

Författare från Afrika: Binayavanga Wainaina – En dag ska jag skriva om den här platsen (Kenya), José Eduardo Agualusa – En allmän teori om glömska (Angola), Natacha Appanah – Våldets vändkrets (Mauritius), Oyinkan Braithwaite – My sister the serial killer + Chigozie Obioma – Minoritetsorkestern, (Nigeria) , Kayo Mpoyi – Mai betyder vatten (Sverige/Kongo), Yvonne Vera – Butterfly burning  + Alexander McCall Smith – Damernas detektivbyrå (Zimbabwe)

Författare från Norge: Morten A Ströksnes – Havsboken, Niels Fredrik Dahl – Mor om natten, Knausgård – Oavsiktligen, Om hösten, Knut Hamsun – Svält, Kjersti Annesdatter Skomsvold – Barnet, Geir Gulliksen – Berättelse om ett äktenskap

Författare från Danmark: Ida Jessen, Suzanne Brögger, Inger Christensen – Alfabet & Brev i April, Karen Blixen – Den amerikanska farmen

Författare från Finland: Ellen Strömberg – Klåda, Monika Fagerholm – Vem dödade bambi?,

Författare från Island: Audur Ada Olofsdottir – Ärr

Novellsamling: Leonora Carrington – The complete stories of, Ray Bradbury – The martian chronicles, Tove Jansson – Dockskåpet, Kafka – I straffkolonin, Ngyen Huy Thiep – Regn i Nha Nam, Carson McCullers – The ballad of the sad café, Anaïs Nin – Waste of timelessness, Birger Norman – Noveller,

Diktsamling/svit: En dag ska jag bygga ett slott av pengar, Barnet: en sonettkrans, Book of longing, Vit fjäril, Trädens uppror, My life and my life in the nineties, Ensamtal, (Osebol), Broderier, Slutdikt, Kroppsspråk döda,

Läst ut (en till bok av) På spaning

Läst ut Don Quijote – japp

Författare från Ryssland:  Marina Tsvetajeva – Slutdikt, Dostojevskij – Den blida

En bok från ett land jag aldrig läst något från förut: José Eduardo Agualusa – En allmän teori om glömska (Angola)

En sci-fi-klassiker:  Philip K Dick: Do androids dreamoch electric sheep?, Ray Bradbury – Fahrenheit 451, + The Martian chronicles, Arthur C Clarke – Childhoods end,  H. G. Wells – The war of the worlds,

En deckar-klassiker: Agatha Christie – Murder on the orient express

En romantisk klassiker: Daphne de Maurier – Rebecca

En metaroman: Karolina Ramqvist – Björnkvinnan, Siri Hustvedt – Minnet av framtiden, samt många med det draget

En dagbok: Kristian Gidlund- I kroppen min, Yvonne Hirdman – Behandlingen, Anne Franks dagbok

En självbiografi: Paul Auster – Att uppfinna ensamheten, Suzanne Brögger – Koral, Margareta Burman – Av fröjd och smärta, Felicia Fledt – Felicia försvann, James Joyce – A portrait of the artist as a young man, Kiese Laymon – Tung, Maja Lee Langvad – Hon är arg, Joakim Lundell – Monster, Maggie O’Farrell – Jag är, jag är, jag är, Emilie Pine – Notes to self, Binyawanga Wainaina – En dag ska jag skriva om den här platsen, Staffan Westerberg – Elvaåringen, Tara Westover – Educated, Jeanette Winterson – Varför vara lycklig när du kan vara normal?, Edouard Louis – Göra sig kvitt Eddy Bellegueule,

En biografi: Niels Fredrik Dahl – Mor om natten, Helena Henschen – I skuggan av ett brott, Alex Schulman – Bränn alla mina brev,

En fantasy (kanske någon klassas som fantasy, har lite dålig koll på den genren)

En skräck: H. P Lovecraft – The whisperer in darkness

En omläsning: Michael Ende – Momo eller kampen om tiden + Tove Jansson-böckerna,

En svensk klassiker: Laura Fitinghoff – Barnen ifrån Frostmofjället,

En som handlar om musik:  Taylor Jenkins Reid – Daisy Jones & the Six

En som skildrar queer: Niklas Mesaros – Sjöhästar, Khaled Alesmael – Selamlik, Siliva Avallone – Stål (fler kanske, som jag inte tänker på?

En ”svår” bok: Djuna Barnes – Nattens skogar, Lyn Hejinian – My life and my life in the nineties

En reportagebok: Morten A Ströknes – Havsboken, Matilda Gustavsson – Klubben

En reseskildring: Karen Blixen – Den afrikanska farmen, Hemingway – Och solen har sin gång

En Henry Miller

En Hemingway: Och solen har sin gång

En dystopi: Lite samma som scifi-klassikerna, Momo eller kampen om tiden kanske räknas in här också?

En historisk roman: Don Quijote får väl räknas in här? Jag vet inte exakt vad jag menar med detta eller hur den genren avgränsas. Gamla böcker, eller böcker som handlar om ett historiskt tema men är skriven i en mer modern tid? Hursom upplever jag att jag har ”fyllt kvoten” på denna front genom flera klassiker, som Svält, Barnen från Frostmofjället, Anne Franks dagbok, Den blida, Doktor Bagges anagram + En ny tid, Antigone etc

En feministisk bok: Margaret Atwood – The handmaids tale, Charlotte Perkins Gillian – The yellow wallpaper, Leonora Carringtong – The complete stories of + att många som har det som bitema, Hustvedt, Björnkvinnan, Koral etc

En grafisk roman: Klara Wiktsten – Hjärnan darrar, Moa Romanova – Alltid fucka upp

En nobelprisvinnare: Olga Tokarzhuk – Löparna, Handke – Berättelse om ett liv, Ihisguro – Bleknande berg, Knut Hamsun – Svält, Ernest Hemingway – The sun also rises, Gunther Grass – Blecktrumman,

En bok du inte läst av en författare du älskar: Anaïs Nin –  Waste of timelessness, Tove Jansson – Dockskåpet,  Monika Fagerholm – Vem dödade bambi?,

En bok med poetiskt språk: för många för att lista. Men ja, det har jag läst.

En bok som blivit film eller tv-serie: Do androids dream of electric sheep? – Blade runner, The Handmaid’s tale, Den blida (koreansk film som byggde på den), Breakfast of champions, Fahrenheit 451, Don Quijote, Annihilation

En bok om en konstnär

En magisk realism: Can Xue – Love in the new millenium, Leonora Carrington – The complete stories of + många fler som kan räknas som surrealistiska och absurda men kanske ingen ”renodlad” magisk realism, om det nu finns.

En bok som inspirerat musik: I straffkolonin – Colony av Joy Division

Författare från Frankrike: Bonjour tristesse, Göra sig av med Eddy Bellegueule

Författare från Tyskland: Blecktrumman

Författare från Spanien: Don Quijote

Författare från Irland:  Sally Rooney – Conversations with friends, Emily Pines – Notes to self,  James Joyce – Porträtt av författaren som ung

En gambisk bok

En bok från Australien

Författare från Karibien: Jamaica Kincaid – Lucy, Edwidge Denticat – Claire som havets ljus, Jean Rhys – God morgon midnatt!

En bok om psykisk sjukdom: Linda Boström Knausgård – Oktoberbarn, + fler som tangerar (Hjärnan darrar tex)

En bok om autism

En bok om satanism och /eller nihilism

Kursiv text är teman jag tänkte läsa men inte kom mig för. Tar med mig dem till nästa år, även om jag inte gör någon sådan officiell utmaning baserat på teman i år, utan har de olika läsintentioner som jag skrivit om i ”Mina läsprojekt”.

Lite statistik från mina listor. Av 206 böcker har jag läst:

82 utanför Sverige/USA/England

130 kvinnor

77 böcker jag redan äger (eller köpt under året)

13 recensionsex

89 ljud- eller eböcker på Storytel

16 lånade på bibliotek

12 metodböcker (om skrivande)

14 poesisamlingar

58 böcker på engelska

36 biografier/memoarer/essäer

Nästa år ska jag helt enkelt lista vilka länder jag läst böcker från, eller vars författare kommer ifrån (det är lättare att tracka). Målet är att ha så många olika länder som möjligt, för att undvika det eurocentriska eller amerikanska fokuset.

Jag förmodar att min bibliotekskvot kommer att gå upp nästa år då jag inte får köpa några fler böcker, så kanske siffran för redan ägda böcker kommer att bli ungefär densamma. Jag vill också ha en kolumn för klassiker i min statistiklista, och planerar att ”föra bok” allteftersom, istället för att gå igenom allting nu på slutet, som jag gjorde i år. Inte praktiskt!

Så, det var det nördinlägget. Kanske mest för mig själv, förstås, för att få en överblick på min samlade läsning.

Hela listan på min läsning under 2019 kan ni hitta i ett separat inlägg här >>

2 kommentarer

    • Mina Widding

      Jo, jag gör det. Nu åtminstone, sen får vi väl se om de fastnat in the long run. Hittade en gammal läsdagbok för ett tag sen med kommentarer om böcker som jag inte alls minns att jag läst. Men jag tror det hjälper minnet ändå, att skriva ner eller prata om böckerna man läst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.