1001 books you must read before you die,  Kartan,  Läsprojekt,  Oläst i biblioteket

#52böcker2022


52 teman under året, presenteras varje fredag på instagram
@widdings_bibliotek med hashtag #52böcker2022

Min egna läsutmaning. Jag har funderat på att göra en egen för att jag varje år jagar olika att hoppa på och känner att de inte alltid passar in i hur jag själv vill välja/slumpa mina böcker. Så kommer någon annan då att vilja följa min? Vi kan väl säga att jag förstår alldeles för väl om det inte passar, men för den som vill bli utmanad och inspirerad – följ ändå!

Som extra krydda tänker jag göra denna med utgångspunkt från min ”olästhylla”, dvs böcker jag redan äger. Så strikt behöver inte ni vara naturligtvis, each to her own. Jag har slumpat ordningen på utmaningskategorierna förutom några som kändes relevanta att placera ut. Mina kategorival grundar sig på mitt intresse för att läsa brett, och mina intresseområden är världslitteratur, norrländsk litteratur, dystopier och scifi, poesi, magisk realism, autofiktion och metafiktion.

Du som vill följa kan antingen se det som en utmaning att läsa en bok i varje kategori varje vecka – eller att posta en snygg instabild på temat från din bokhylla. Alltså ingen hets att man måste läst ut dem. Du kan också följa bara för att få boktipsen tex.

Jag har en tanke om att inte köpa nya böcker under 2022. Det har jag alltid. Det lyckas sällan. För hur fasiken kan man hindra sig från att köpa intressanta böcker på second hand, eller bokrean, eller nyutgivet som lockar? Dessutom har jag ju den eminenta bokprenumerationen från mitt favoritförlag Tranan, som skickar ut en bok varannan månad. Nå, jag ska försöka bokbanta lite åtminstone, äta det som finns hemma så att säga, och det är ju inte lite (min ”TBR” är i skrivande stund på 741, och då har jag inte räknat in min poesihylla eller facklitterauren).

Min intention är också att se till att mer än hälften är av kvinnor + att jag kommer beta av så många jag kan från 1001 books you must read before you die. Är jag lite kompulsiv? Jo jag tackar.

Jag postar veckans tema varje fredag är planen, men här är hela listan.

 • Vecka 1 – En bok som utspelar sig på sommaren
 • Vecka 2 – En bok med ett vackert/häftigt omslag
 • Vecka 3 – En bok med färgen lila i titeln eller framträdande på omslaget
 • Vecka 4 – En bok från något land i Afrika
 • Vecka 5 – En bok om en konstnär
 • Vecka 6 – En klassiker du alltid velat läsa/tycker att du borde ha läst
 • Vecka 7 – En självbiografi
 • Vecka 8 – Den bok du ägt längst men ännu inte läst
 • Vecka 9 – En bok som handlar om skrivande/har metainslag
 • Vecka 10 – En bok som någon annan rekommenderat
 • Vecka 11 – En bok med en väldigt lång titel
 • Vecka 12 – En diktsamling
 • Vecka 13 – En debutant du är nyfiken på (nyutgivet)
 • Vecka 14 – En bok från något land i Asien
 • Vecka 15 – En bok av en kvinna skriven påartonhundratalet
 • Vecka 16 – En bok av en isländsk författare
 • Vecka 17 – En bok från något land i Oceania
 • Vecka 18 – En bok med färgen grön i titeln eller framträdande på omslaget
 • Vecka 19 – En bok från Europa (men företrädesvis ej England)
 • Vecka 20 – En bok av en dansk författare
 • Vecka 21 – En bok skriven på artonhundratalet
 • Vecka 22 – En essä-bok eller non-fiction/populärvetenskaplig
 • Vecka 23 – En bok av rasifierad nordisk författare
 • Vecka 24 – En serieroman/grafisk roman
 • Vecka 25 – En bok med färgen svart i titeln eller framträdande på omslaget
 • Vecka 26 – En spänningsroman eller deckare
 • Vecka 27 – En bok med ett djur i titeln
 • Vecka 28 – En bok av en norrländsk författare
 • Vecka 29 – En bok med färgen rosa i titeln eller framträdande på omslaget
 • Vecka 30 – En bok om barn eller ur ett barns perspektiv
 • Vecka 31 – En bok från något land i Latinamerika
 • Vecka 32 – En bok av en kvinna skriven på nittonhundratalet
 • Vecka 33 – En bok med bokstaven Q i titel eller författarnamn
 • Vecka 34 – En bok av Lars Widding
 • Vecka 35 – En bok om en gammal människa
 • Vecka 36 – En bok med HBTQ-tema och/eller av sålunda definierad författare
 • Vecka 37 – En bok från något land i mellanöstern
 • Vecka 38 – En bok med ett namn i titeln
 • Vecka 39 – En science fiction
 • Vecka 40 – En bok från något land i Karibien
 • Vecka 41 – En dystopi
 • Vecka 42 – En novellsamling
 • Vecka 43 – En bok av en norsk författare
 • Vecka 44 – En bok med övernaturliga inslag (fantasy, magisk realism etc)
 • Vecka 45 – En bok som handlar om döden
 • Vecka 46 – En slavisk bok
 • Vecka 47 – En biografi
 • Vecka 48 – En bok av en finsk författare
 • Vecka 49 – En bok av rasifierad amerikansk eller engelsk författare
 • Vecka 50 – En bok på max 120 sidor
 • Vecka 51 – En bok av din favoritförfattare du ej ännu läst
 • Vecka 52 – En bok med ett kort ord i titeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.