Kartan,  Romaner,  Skrivande

Skrivcafé: Analys av ett försvinnande av Hisham Matar

Hisham Matar – Analys av ett försvinnande. Anatomi av ett försvinnande, heter den på engelska. Jag saknar det kroppsliga som försvinner i översättningen. Men ändå. Inte handlar det bara om försvinnandet, eller att fadern saknas i pojkens liv. Det handlar om hans uppväxt, hans mor som dör, hur han som tolvåring ”hittar” sin styvmor före sin far och förälskar sig, och vilken märklig dynamik det skapar. Om hemligheter som uppdagas, sanningar som inte är sanningar. När  jag försöker sammanfatta boken är jag inte riktigt klar över VAD den egentligen handlar om, och diskussionerna runt bordet har bara hjälpt lite. Men det är ett fint språk, en historia att låta sig ledas av, och frågor man ställer sig. Frågor är bra.

Skrivövningen blev att skriva om ett plötsligt försvinnande. Vad händer? Hur reagerar man? Vad känner man?
Vi talade också om andra aspekter av försvinnanden, om gåtor som aldrig blir lösta, mysterier som gäckar hela livet. Många saker att skriva om.

Fika denna gång, på temat Egypten eftersom en del av boken utspelar sig där: Aish (egyptiskt bröd) med hummus, Egyptiskt apelsinsockerkaka, Rosenkakor och baklavabollar.

 

Processed with VSCO with a6 preset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.