1001 books you must read before you die,  Romaner,  Skrivande

Skrivcafé: HC Andersens sagor

18:30 – 21:00, Kreativ Kollektiv, Pilgatan 13 i Umeå

Jag måste ha läst ur den här då jag var liten, bilderna känns bekanta. Åtminstone den här från Dummerjöns, men nog fler också. Kommer du ihåg vilka sagor som är HC Andersens, och vilka som är Grimms? Innan detta café var det något diffust för mig, får jag erkänna (men så är jag ju inte heller förälder, ni som är det har nog större koll). I den här volymen finns Tummelisa med, Dummerjöns som jag nämnt, Kejsarens nya kläder (som var superkort, se där), Prinsessan på ärten. Den fula ankungen förstås. Fler också, som jag inte alls kommer ihåg: Snödrottnningen, De vilda svanarna, Vad far gör är alltid det rätta. Fast den där sistnämnda mindes jag när jag läste den igen. Genusanalys på den, någon? Överlag är det förstås lite krassa bilder som ges av hur kvinnor och män bör vara, men det var det väl ingen som blev förvånad över.
Värt att sägas dock: alltid.

Bilderna är ritade av Svend Otto S. Hur fina som helst.

Tummelisa

Micke Berglund kommenterade att jag tidigare brukat koppla fikat till det land som böckerna kommer ifrån, så jag tänkte att jag skulle se till att göra det den här gången. Därför blev det Dejlige pebernødder, Hindebærsnitter och Chokoladekage med smørrecreme. Och smørrebrød, fast med ett vegansk pålägg: bagt champingonpostej med rødvinsglaseret løg. Alla dessa ø och æ! Dejeligt! Och just det, rödvinbärsbollar också, försöker ju alltid ha något sött vegansk med (men de mixade jag ihop i pluggpausen, så de kom inte med på stora bilden. Recept kommer dock!)

hc andersen skrivcafé (2)

Som vanligt kommer recepten i inlägg var för sig under veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.