1001 books you must read before you die,  Romaner,  Skrivet av kvinnor

Sommarboken av Tove Jansson + skrivcafé summer edition

Nu har mitt Skrivcafé summer edition dragit igång! Först ut är Sommarboken av Tove Jansson.

Sommarboken kändes som ett självklart val att öppna upp med, för att ge lite härlig sommarkänsla. Men egentligen är det inte sommaren som är i fokus i den här boken, även om berättelserna alla utspelar sig under denna årstid. Boken består av en samling berättelser, episoder, som alla handlar om Sofia och hennes farmor, med hennes pappa lite sådär i periferin. De bor på en ö i den österbottniska skärgården, och det är framförallt deras relation till varandra som står i centrum. Man förstår att Sophia är moderslös, och hennes pappa beskrivs ofta som att han arbetar hela tiden, så de får liksom ty sig till varandra. De är båda, ska vi säga egensinniga? och väldigt sanna mot sin egen natur, och det är nog bland annat detta temperament som binder dem samman. När jag läser boken slås jag framförallt av deras rättframhet och självklarhet gentemot varandra. Både farmodern och barnbarnet Sofia hittar på lite egendomliga saker att göra, och boken som växer fram med berättelserna skapar en känsla för deras personligheter och sinnen.

Till detta skrivcafé bakades också en Tung sockerkaka med mörk choklad och färsk persika, som kanske kan locka era gommar. =)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.