Romaner,  Skrivet av kvinnor

Före lite av Karin Boye

Karin Boye. Jag är fascinerad och förälskad i alla hennes romaner, som jag inte hade en aning om fanns, förrän jag lojt letade igenom möjliga ljudböcker att streama via biblioteket. Hittade Kallocain, ja men den vet jag ju om, men att hon skrivit flera? Astarte, Merit vaknar och nu För lite. Kris har jag läst förut, men måste ge den en omläsning/lyssning nu också.

För lite handlar om Harald, en lovande diktare som ”offrat sig” för det rätta då hans flickvän blivit gravid, och således gifte sig och skapade ett hem åt dem. Offret: diktningen. Han fortsätter att skriva, men dussinnoveller som säljer, ingenting av värde. Vi möter honom när han är på väg till en ungdomskamrats vernissage, och mötet med den inspirerande gamla vännen Tea Värring väcker gamla känslor och drömmar till liv. Att det till och med var för hans skull som hon kommit tillbaka till Stockholm, för att rädda honom från det mediokra, få in honom på diktandets väg igen, eftersom det är hans själ det handlar om, hans gåva till världen. Och Harald får så många öppningar, så många vägar ut ur det äktenskap och det familjeliv som kväver honom, men han är principfast, han följer sin hederskod.

Jag blir förbannad på honom. Samtidigt presenterar Boye alla de mänskliga anledningarna och svårigheterna i det beslut han måste ta, vad han väljer mellan. Såra eller inte såra, gå emot sin plikt gentemot sina nästa, eller gå emot sin plikt gentemot resten av världen genom diktningen. Dilemma. Den som på något sätt har en koppling till en litterär eller skapande värld, känner säkerligen också igen problematiken att få ihop en vardag, ett familjeliv, med skapandet. Men främst handlar det om relationer, och om kommunikation eller icke-kommunikation i relationer, och det är det jag tycker gör den så intressant. Färgat av den tidens samhälle förstås, med den tidens hederskodex som inte riktigt ser likadant ut idag, och det kanske är det som gör det så svårt för mig att förstå honom.

Titel: För lite
Författare: Karin Boye
Förlag: Saga Egmont (ljudboken) Albert Bonnier (orginalutgåva)
Utgivningsår: 1936 (ljudboken kom 2017)

Köp boken på din lokala bokhandel, tex på Bokcafé Pilgatan i Umeå >>

Eller hitta den på Bokbörsen >>

Eller på Bokus >>

Eller låna på ett bibliotek>>

Andra bokbloggar om  För lite >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.