Nyutgivet svenskt,  Poesi,  Skrivet av kvinnor

Broderier av Burcu Sahin

Burcu Sahin mötte jag genom samtalet med Annelie Bränström Öhman på Littfest. Återigen, som med Rasha Alqasim, är det en enkelhet och en stillhet i språket som tilltalar mig, och samtalet om hur tygets, hantverket, det kvinnliga arbetet med nål och tråd, skrivs fram och får plats i dikterna, är invävda i historien, är det som framförallt fångar mig. Det talar till min textila sida, även jag har gjort kopplingar i mitt skrivande till det textila, brodera texten, stygn för stygn. Det är kvinnorna som skrivs fram i dessa dikter, kvinnorna i Sahins liv, situationer och tillstånd, minnesbilder, ögonblick som illustrerar och speglar både värme och utsatthet.

Det finns en kamp också, mellan modergestalten och jaget, mellan det traditionella och det modern för med sig och det jaget själv skapar och upplever, genom flytten till, flykten till, uppväxten i ett annat land och en annan kultur. Det är ett jag som skriver sig fri från moderoket, men ändå varsamt minns och hanterar och respekterar modern och hennes handlingar, förstår varifrån allting kommer. Kampen handlar också om positonen modersgestalten, och så många andra invandrande mödrar, har i det samhälle de flyr till. Orättvisan och skenheligheten i det samhället, som ser sig självt som gott men likväl trampar på och behandlar de som kommer hit nedvärderande. Systematiskt, på ett sätt så att individen inte känner att den gör något, kanske, men likafullt är det det som sker. Vem är det som vårdar, som städar, som bygger, som serverar? En ilska finns invävd också, rättmätigt. Och i ett större perspektiv, hur vi utnyttjar arbetskraft i andra länder för att få våra billiga kläder, utan en tanke på vad som sker i processen, vägen dit. En sorgesång, också, för ett hantverk som håller på att gå förlorat, vars betydelse försvinner, glöms bort, blir obetydlig. Och för vad, kan man fråga sig? Vad får vi istället?

Annelie Bränström Öhmans forskning kring text & textil ligger mig också varmt om hjärtat, och jag följer hennes samtal och utforskning kring detta ämne, med intresse.

Titel: Broderier
Författare: Burcu Sahin
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018

Köp boken på din lokala bokhandel, tex på Bokcafé Pilgatan i Umeå >>

Eller hitta den på Bokbörsen >>

https://www.bokus.com/bok/9789100174934/broderier/Eller på Bokus >>

Eller låna på ett bibliotek>>

Andra bokbloggar om  >>

Katapultpriset: 2018 års Katapultpris för bästa skönlitterära debut till Burcu Sahin

https://www.youtube.com/watch?v=ljFYPP7aAMg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.