Läsprojekt

Oktober-rapport

Den här månadens läsning har präglats mycket av böcker om häxprocesserna, inför ett bokprat i samband med Tommy Kuuselas föreläsning om folktro och trolldom i Ångermanland. Skrivande som magi, magi som metafor, verkar också vara ett tema som ploppar upp överallt nu när jag fått ögonen på det, såsom det kan bli.

Mina favoriter denna månad var Kirke, av Madeline Miller – en stark kvinnoskildring och ett superbt berättande som drog in mig direkt. Dina händer var fulla av liv av Suad Ali, var också en stark läsupplevelse, och jag grät av att läsa vissa delar. Krigsskildring fast från det mänskliga hållet, fick jag även i All quiet on the western front. Hade aldrig trott att en krigsroman skriven av en dude i början av förra seklet skulle kunna vara intressant, men den var drabbande, och har ett fantastiskt språk. Självklart tyckte jag också om Att omfamna ett vattenfall av Ida Therén, eftersom jag älskar allt som är meta och dessutom relaterar den till min älskade Anaïs Nin (om än kritiskt i denna vinkel). Blev inte helt överväldigad, men tyckte om nonetheless. Sara Lidman fortsätter att trollbinda med sitt berättande, gud vad jag älskar den kvinnan! Denna månad läste jag ut Lifsens rot. Just det, en annan pärla var I’m thinking of ending things av Iain Reid som var rätt obehaglig faktiskt. Nu kan jag också se filmen, ville läsa boken först.

Andra litterära höjdpunkter under månaden: planering av Elin Perssons De afghanska pojkarna som läsprojekt på Allmän linje, Hola folkhögskola, med inbokat författarbesök. Marie Brobergs besök på Bokcafé Pilgatan om sin bok Bakvatten. Alltid roligt att höra henne prata om den, har varit fascinerad sedan jag läste de första utkasten på Skapande Svenska, som jag gick samtidigt som henne.

Besökte även ett författarnätverk i Östersund och fick träffa många spännande författare där, bland annat Sara Strömberg som snart kommer ut med en spänningsroman som utspelar sig i trakterna runt Östersund, och som blev antagen av en hel bunta stora förlag samtidigt, en inte alltför vanlig situation precis…

Och så har jag sytt en klänning till författaren Solja Krapu-Kallio – det ligger lite utanför det litterära området men tangerar väl ändå, får man väl säga? Hon är aktuell med Morgondagens post till Vidhäll, en fin roman om livsval och kärlek som trasslar till sig. Dessutom högläsning av både HP Lovecraft och Edgar Allan Poe för deltagarna på Hola folkhögskola.

I skrivande stund läser jag X – den sista platsen av John Ajvide Lindqvist, som jag egentligen skulle läst klart denna månad som en del i utmaningen #unreadbookshelf, vars tema denna månad var ”a book that scares you”. Ajvide Lindqvist skräckelböcker drar jag mig för att läsa, de är verkligen äckliga och hemska, men han skriver väldigt bra.

Dessutom har jag börjat lyssna på The complete stories of Clarice Lispector – 22 timmar av fantastisk prosa, jag är redan lyrisk. Kommer bära med mig denna som en liten juvel. För övrigt en av böckerna som talade om magi i förhållande till författarskap (i inledningen) – vilket även Maria Broberg talade om… Jag har även Lispectors Brev i urval som ligger och väntar också, får se om jag hinner läsa dem också nästa månad.

Som godnattbok (jag använder ljudböcker som sömnmedel för att kunna slappna av och somna om, och då gärna ”snälla” böcker) läser jag just nu Anne of Green Gables av L. M Montgomery. Det är mitt första möte med Anne på Grönkulla, har inte alls haft någon relation till henne innan, men jag är rätt så förtjust, bortom dåtidens krassa könsuppdelningar etc. Hennes fantasi och glädje är ju smittande och ljuvlig.

Oktobers läsning:

 1. The minotaur takes a ciggarette break, Steven Sherrill (USA) /e~
 2. Dina händer är fulla av liv, Suad Ali (Sverige/Somalia) *
 3. All quiet on the western front, Erich Maria Remarque (Tyskland) /e*X
 4. Fiktiva dagboken, Johanna Ekström (Sverige) p~
 5. Alla människor har av naturen ett begär att få veta, Nina Bouraoui (Frankrike) ~
 6. Lifsens rot, Sara Lidman (Sverige) *
 7. Prince Caspian, C.S Lewis (UK) /e*
 8. Moving the mountain, Charlotte Perkins Gilman (USA) /e*~
 9. Writers & lovers, Lily King (USA) /e*
 10. Drifts, Kate Zambreno (USA) /e~
 11. I’m thinking of ending things, Iain Reid (USA) /e*
 12. Skymningsporten, Jeanette Winterson (UK) biblo
 13. Häxorna, Elisabeth Östnäs (Sverige) biblo
 14. Circe/Kirke, Madeline Miller (USA) /e* biblo
 15. Att omfamna ett vattenfall, Ida Therén (Sverige) biblo
 16. Herland, Charlotte Perkins Gilman (USA) /e~
 17. När häxbålen brann, Lars Widding (Sverige) biblo
 18. Minnen av minnet, Maria Stepanova (Ryssland) biblo

9 böcker på engelska /e
6 böcker som jag äger ~
8 ljudböcker, helt eller delvis *
1 från 1001 books (All quiet on the western front) X

Läst hittills i år: 177 böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.