-
Mrs Dalloway av Virginia Woolf
Mrs Dalloway är en klassiker. Mrs Dalloway är skriven av Virginia Woolf. I min umgängeskrets finns det ett helt gäng Virginia Woolf-vurmare, som har läst allt och kan allt, och just därför är det svårt att skriva om Mrs Dalloway. Men jag ska försöka, utan att skämmas. Mitt första intryck av karaktären var kluvet. Hon känns som en ganska outvecklad, omtänksam förvisso, men inte så smart övre medelklasskvinna som tar allt i livet ganska självklart, sin ställning inte minst. Men hon är god, förstås, hon värnar om de som har det sämre, åtminstone i lagom dos? Hon är snäll mot sina tjänare, de som jobbar hos henne. Men jag finner…
-
Vi kom över havet av Julie Otsuka
Jag läste om den nu, inför skrivcaféet så jag har den mer färsk i minnet, trots att jag läste den i april. Jag tror att den vann ännu lite till på omläsningen, som många böcker ju faktiskt gör, för att vi i en andra läsning av en bok kan lägga märke till fler detaljer. I den första läsningen hade jag svårare att anpassa mig till bokens plural, den prosalyriska formen, men den här gången var det inget problem, jag visste vad jag hade att vänta mig. Och det ÄR bokens plural som gör den så stark, och som blir ett sådant samklang med både ”vår” – dvs vita människors –…
-
Den svavelgula himlen av Kjell Westö
En perfekt bok att läsa på stranden, kan jag tillägga. Sträckläsning rekommenderas. En episk roman, där huvudpersonen, en författare som jag inte ens uppfattar namnet på (förblir han anonym genom hela boken verkligen? Jag tror det) framför sin livsberättelse invävd med berättelsen om en överklassfamilj, Rabell, vars familjemedlemmar han kommit att stå nära hela livet. När boken börjar härjar en mediastorm kring famlijen eftersom Alex Rabell, känd affärsman, just blivit knivhuggen. Även författaren själv är indragen, samme förövare har ruvat utanför hans hus och skrämt honom, men inte anfallit. Historien vecklar ut sig. Författaren tar det från början, hur han kom att hamna mitt i detta, och vad allting egentligen…
-
Riktiga Elsie av Elsie Johansson
En självbiografi, där fokus ligger på vad som formade henne till författare, eller hur hennes väg till författarskapet såg ut. Liv och skapande sammanblandat, det ena inte möjligt utan det andra. Barn till fattig familj, knappa förhållanden, men element i livet som hon tagit med sig in i författarskapet. Hon skriver med varsam hand om sina föräldrar, sina syskon, de andra människorna i hennes barndom och liv, hennes första make. Jag kan ana en liten rädsla att såra, att rättfärdiga och förlåta, före vi riktigt får veta vad som hänt. Kanske finns det en andra risk, om den ena är att skriva för mycket i affekt och gnälla, vara arg,…
-
Sommarboken av Tove Jansson + skrivcafé summer edition
Nu har mitt Skrivcafé summer edition dragit igång! Först ut är Sommarboken av Tove Jansson. Sommarboken kändes som ett självklart val att öppna upp med, för att ge lite härlig sommarkänsla. Men egentligen är det inte sommaren som är i fokus i den här boken, även om berättelserna alla utspelar sig under denna årstid. Boken består av en samling berättelser, episoder, som alla handlar om Sofia och hennes farmor, med hennes pappa lite sådär i periferin. De bor på en ö i den österbottniska skärgården, och det är framförallt deras relation till varandra som står i centrum. Man förstår att Sophia är moderslös, och hennes pappa beskrivs ofta som att…