Oläst i biblioteket

The minotaur takes a ciggarette break av Steven Sherrill

Grekisk mytologi i modern litteratur, jag tycker om det litterära greppet, det finns mycket man kan göra med det. Jag är bara inte så säker på att jag tycker om den här minotauren…

Första halvan var långsam, hela kapitel som beskriver arbetet på restaurangen i detalj, och mekande med bilar i detalj – not really my thing. Sen börjar det ta lite fart äntligen, när han interagerar med människor.
Minotauren som en varelse, odödlig, levandes bland oss människor. De femtusen åren på hans nacke (och en tjurnacke at that) har gjort honom långsam och avtrubbad, eller om det ska föreställa vara hans tjur-aktighet (inte som i tjurig, utan som i att vara delvis tjur). Jag hade lite svårt att köpa bilden av att han skulle vara så dense, så ”korkad” eller långsam, och det var nog den delen av hans karaktär jag hade svårast att förstå. För det mesta läser jag det som en parallell eller symbol för ”det främmande” eller ”det annorlunda” – eller snarare DEN främmande, DEN annorlunda – och här kan man stoppa in vilken kategori som helst som kan vara den motsvarigheten, men många referenser drar parallellen till rasism överlag. Och de bitarna är intressanta att läsa speglade i företeelsen av den främmande som minotaur – gestaltat som det är som det faktiska förhållandet.

Men ändå. Den här emotionella och även intellektuella långsamheten, jag vet inte. Det kändes mest som en sorglig ursäkt för ett korkat manligt beteende. Så på det planet kanske det är en parallell för det – tjuren får representera det djuriska i mäns beteende på något plan. Den välmenande men klumpiga mannen som är för stor för sitt eget bästa och sårar för att han tar korkade beslut, men som ändå ska älskas eftersom hans hjärta eventuellt ändå är ”gott”. Men bara eventuellt osv, för han HAR ätit oskulder i sina dar, han HAR dödat människor hit och dit, det ligger i hans natur och det har han inga samvetskval över, eftersom han ju ÄR delvis djur. Jag vill nog inte riktigt gå med på det, helt enkelt.

Läs, och ta reda på vad du själv tycker.

Den här boken köpte jag för jag vet inte hur länge sen, i en bokrea på Konstmuseet i Göteborg, och slumpade fram i min läsutmaning att läsa alla mina olästa böcker som jag äger.

Titel: The minotaur takes a ciggarette break
Författare: Steven Sherrill
Författarens hemland: USA
Förlag: Canongate (Blair Publishing)
Utgivningsår: 2005 (2000)
Format: Mjukband

Köp boken på din lokala bokhandel, tex på Bokcafé Pilgatan i Umeå >>

Eller hitta den på Bokbörsen >>

Eller på Bokus >>

Andra bokbloggar om The minotaur takes a ciggarette break >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.