Poesi,  Romaner,  Skrivet av kvinnor

Jag i andra: porträtt på prosa av Maria Wine

Porträtt på prosa. Jag tänkte nog då jag läste titeln, att ”jag” skulle träda fram mer. Men jag möts av korta litterära och poetiska porträtt av olika udda och egensinniga människor. Men så är det väl ändå ofrånkomligen så att så som man porträtterar en annan person, också säger något om sig själv? Jag slås då jag läser av en önskan att veta vilka hon porträtterar, att få en vidare bild, en djupare kunskap. Nu blir det ett fint galleri av olika typer av människor, karaktärer. Någon borde skriva varje karaktärs egen berättelse, tänker jag, ta avstamp i dessa porträtt och skriva vidare. Som att porträtten inte räcker då? Kanske, eller jo, det gör de. Men jag lämnar dem alltför hastigt, på något sätt. De stannar inte riktigt kvar i mig, när de är beskrivna utifrån på det här sättet.

Det poetiska är genomgående, många gånger vill jag stryka under en rad, spara, visa. Vilket tyvärr inte går i en e-bok, och formatet på boken (läst det mesta i mobilen) var inte heller särskilt gynnsamt för boken i sig. De korta raderna, nästan prosalyrisk uppställning, blir klumpiga och fula i min mobil, och jag läser dem för hastigt. Kanske ser det annorlunda ut i den tryckta boken, jag hoppas det.

Men jo, nog kan en del av dem stanna kvar i mig. Några egensinnigheter, särskilda beteenden, egenskaper.

Jag tänker på Anaïs Nin och Tristine Rainer, Anaïs porträtterade ofta sina vänner, ibland gynnsamt och omsorgsfullt, ibland med fokus på någon otrevlig händelse och då med den känslan som genomsyrar porträttet. Detta tar Rainer upp i ”Den nya dagboken”, där porträttskrivning är en av övningarna. Det här är utmärkta exempel på det, och människorna beskrivs sällan för deras yttre attribut, hur de ser ut, mer för deras inre egenskaper och beteenden, drömmar, önskningar, drivkrafter, hemligheter. Just därför blir de utmärkta studier för karaktärer i ännu oskrivna böcker, eller, som jag tänker, exempel på hur man kan fånga en människas väsen och inte bara dess manifestation i verkligheten.

Titel: Jag i andra
Författare: Maria Wine
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1963 (2017 som ebok)

Köp boken på din lokala bokhandel, tex på Bokcafé Pilgatan i Umeå >>

Eller hitta den på Bokbörsen >>

Eller på Bokus >>

Eller låna på ett bibliotek>>

Andra bokbloggar om Jag i andra >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.