Romaner,  Skrivet av kvinnor

Au pair av Cecilia Hansson

Boken handlar om en person som försöker förstå sin tid som au pair i Wien, och den kärlekshistoria som inte blev av, som inleddes där och som satte spår i berättarens fortsatta liv. I bokens början återvänder berättaren till Wien, besöker de gamla platserna och skriver till liv i de minnen som utspelade sig där. Premissen är att hon söker svar, att hon behöver skriva fram det som skedde, såsom jag uppfattar det. Berättelsen blir ett slags varvande mellan minnena, och det spår det satt i henne.

Som läsare följer du med i hennes minnen av de olika märkliga familjer hon arbetar för, och hennes mer eller mindre misslyckade lektioner i tyska, där hon inte utmärker sig såsom hon utmärkt sig hemma i skolan. Läraren utgör en lockelse, trots att han verkar ha valt ut henne som hack-kyckling, eller kanske just därför? Ett gäng från klassen börjar umgås efter lektionerna, så även läraren. De flörtar.

Språket är böljande, jag dras med i melodin och de korta avsnitten, det märks att Hansson är poet. Det nämns även i boken, hennes tidigare diktsamlingar, vilket inbjuder till en självbiografisk läsning. Om det ger berättelsen ett högre värde vet jag inte. Jag står nämligen lite förbryllad kring den känsla av ofullbordande som jag får då jag läser. Jag förstår inte riktigt varför kärlekshistorian med berättarens tyskalärare som inte blir besvarad, har satt sådana spår i henne, jag förstår inte riktigt berättelsens driv. Jag förstår inte riktigt spåren, heller, tror jag.

Det är som att jag saknar något, en kärna som kan förklara varför detta blivit så betydelsefullt. Kanske är det något som finns i texten, men som jag inte upptäcker? Men det känns snarare för mig, som att det fortfarande är en brännpunkt som ännu inte har lyckats komma fram.

Titel: Au Pair
Författare: Cecilia Hansson
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2019

Köp boken på din lokala bokhandel, tex på Bokcafé Pilgatan i Umeå >>

Eller på Bokus >>

Eller låna på ett bibliotek>>

Eller hitta den på Bokbörsen, om någon hunnit läsa klart och sälja den >>

An> (öppnas i en ny flik)”>dra bokbloggar om > (öppnas i en ny flik)”>Au pair > (öppnas i en ny flik)”>>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.